Archive for April, 2007

Nominiranci za zlate goričarje 2007 in FDVvizija

Saturday, April 28th, 2007

V sredo 25.4. 2007 so bile znani nominiranci za zlate goričarje 2007.

Med člani/članicami katedre AS so nominirani naslednji profesorji/profesorice:

- najboljši profesor/profesorica: Ivan Bernik

- najboljši asistent/asistentka: Metka Mencin Čeplak

- najbol simpatičen profesor/asistent: Samo Uhan

 Baje naj bi bilo potekalo spletno glasovanje. Če izvem kaj več sporočim.

V sklopu FDV GALA SHOWA bo tudi FDVvizija. Katedro AS bodo zastopali Sociopati z pesmijo Bit (nastopali bodo kot tretji). Naši “konkurenti” :)  bodo:

1. Komunikologija – medijske in komunikacijske študije s skupino 1984 in pesmijo Surprise

2. Kulturologija s Triger Cola Loca in pesmijo Heaven Express

3. Novinarstvo z Jasno Kuljaj & bendom in pesmijo Kobra

4. Politologija – mednarodni odnosi s Polono Srinik in pesmijo Cvet z juga

5. Politologija – obramboslovje z zasedbo Lepe pesmi lepo zvenijo in pesmijo Ponosna Marija

Če bi še kdo želel postati član Sociopatov naj sporoči, ostali lepo vabljeni na prireditev za moralno podporo in žur po koncu…

Cikel predavanj “Nemčija in Slovenija skozi oči znanosti”

Saturday, April 28th, 2007

Nemško veleposlaništvo, v sodelovanju z Nemško akademsko službo za izmenjavo (DAAD), na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani že nekaj časa (mal sem pozna), od 28. februarja do 22. maja 2007 prireja cikel predavanj z naslovom Nemčija in Slovenija skozi oči znanosti.

Do sedaj se je zvrstilo 5 predavanj. Ostajata še dve. Eno bo 8.5. Zadnje 22.5. Takrat bosta predavala tudi profesorja iz Fakultete za družbene vede, Frane Adam (naslov predavanja: Slovenski družboslovec v Nemčiji: srečanje z nemškimi kolegi in akademskimi ustanovami) in Ivan Bernik (naslov predavanja: Družbe in ljudje v tranziciji).

Lepo vabljeni!

KONCERT – JAN GARBAREK

Saturday, April 28th, 2007

Jan Garbarek je odličen norveški saksofonist, ki navdušuje s svobodno uporabo dolgih tonov ter prepletanjem brazilskih in azijskih vplivov. V sredo, 9. maja, ob 21.00 bo nastopil v ljubljanskih Križankah. Predstavil bo album The art of the flight of the bird.

Cena je za študentski žep precejšnja, 42 evrov. Če imate denar, vam je muzika blizu in ste v času koncerta v Ljubljani vam ga vseeno zelo priporočam.

24 h Party People

Wednesday, April 18th, 2007

V torek, 24. 4. 2007, si bomo ob 19 h v predavalnici 16 na FDV ogledali film 24 HOUR PARTY PEOPLE.

O filmu zaenkrat tole:

Manchester 1976 – rojstvo pank roka. Tony Wilson je diplomiral v Cambridgeu in ima radijsko oddajo o sodobni glasbi. Po naključju vidi prvi javni nastop Sex Pistols in od takrat je prepričan, da je to umetnost časa. Odloči se, da jo bo podpiral, vendar ne zgolj kot novinar: ustanovi popolnoma neodvisno in legendarno založbo Factory Records in pankovsko skupino, pravzaprav kar nekaj pankovskih skupin, ki pa še zdaleč ne dosegajo uspeha skupine Sex Pistols. Priča smo tudi ustanovitvi prvega nočnega kluba na svetu – Haciende in obilici črnega humorja, zabave, norih razmerij ter značajev, ki jim eno življenje ni dovolj. Dinamična režija in duhovit prikaz mlade zgodovine sta glavna atributa tega filma.

Vsi lepo vabljeni.

Vzgoja

Wednesday, April 11th, 2007

Takole je. Včeraj zvečer mi je uspelo pristati pred televizorjem ravno v času famozne oddaje Preverjeno. Sem človek, ki televizije na splošno ne spremlja kaj dosti, zato je obravnavani prispevek pritegnil mojo pozornost, njegova tematika pa je to pozornost obdržala. Šlo je za nasilje med mladostniki, predvsem v srednjih šolah. Stvari, ki so jih povedali, so se mi zdele kratkomalo grozljive.

Osebno nasilja v srednji šoli nisem bila deležna. Ne fizičnega, ne verbalnega, kljub temu, da smo se s sošolci včasih resnično šli prave besedne vojne, vendar pa je pri njih šlo predvsem bolj za prijateljsko tekmovanje kot pa resnične konflikte med nami. Ko sem gledala oddajo, povedanemu in prikazanemu skoraj nisem mogla verjeti. Sošolci, ki si izberejo žrtev in nato nanj pljuvajo, jo silijo lizati podplate njihovih čevljev, se fizično izživljajo nad njo ter povrhu vsega tega to snemajo in grozijo z objavo teh posnetkov na internetu.

Večina se nas je v svojem življenju verjetno že komu zamerila, tako ali pa drugače. Če smo ljudje odprtega duha in ne preveliki egotriperji, se da večino zamer ali neskladij tudi rešiti oziroma najti skupni jezik. Kako se lahko nekdo tako zameri sošolcem, da ga začnejo fizično in pshično trpinčiti, mi glede na moje pozitivne izkušnje s sošolci in na splošno ljudmi, s katerimi sem imela opravka v srednji šoli, enostavno ni jasno. Še manj lahko dojamem nasilje dijakov nad učitelji. Kje je avtoriteta učiteljev, ali so jim res odvzete vse pravice ukrepanja v teh primerih, ali so enostavno prešibke osebnosti, da bi se uprli tropu s hormoni prenasičenih najstnikov?

So za take stvari odgovorni starši? Je to šola? Ali obstaja taka razlika med podeželjem, kjer sem odraščala sama in urbanimi naselji, kjer se je odvijala večina povedanih zgodb v oddaji? Ali žrtev morda deloma sama “izziva” s svojo drugačnostjo, posebnostjo? Kje se tiste parole o enakih pravicah vseh zgubijo v naši realnosti?

Tega ne vem, zato sprašujem.