Archive for October, 2007

SOCIOLOŠKO SREČANJE

Thursday, October 25th, 2007

Prejšnji petek in soboto sem se prvič prisostvovala sociološkemu srečanju Slovenskega sociološkega društva (http://www.sociolosko-drustvo.si/) na Ptuju.

Občutki? Superca je bilo. Sicer se nisem mogla udeležit vseh sekcij, ker so se prekrivale. Tiste, ki pa sem se jih so bile v redu, nekatere sicer slabše kot druge. Po moje je bila najboljša študentska sekcija, pa ne zato, ker sem sama študentka. Zlasti štirje študentje iz FF in dva kultorologa iz FDV-ja so imeli odlične predstavitve. Tako, da so pohvale kar množile. Predlog je, da se v okviru društva ustanovi posebna študentska sekcija. Upam, da to rata. Z pozitivno energijo in mladimi nadobudnimi nadarjenimi družboslovci.

To bi bilo res enkratno. V teh dveh dneh sem namreč spoznala, da pogrešam kvalitetne družboslovne debate z kolegi. Tako, da sem si prav nafilala baterije na ta način.

Glede na to, da prvi vtis nekaj šteje, letošnje sociološko srečanje ni bilo moje zadnje! Upam, da naslednje leto srečam še več študentskih kolegov.

Še nekaj. Obljubila sem, da bom objavila kakšne slike. Obljuba dela dolg! Nisem slikala na samem srečanju temveč le iz ptujskega gradu, kamor smo se z nekaterimi kolegi študenti odpravili v času, ko so imeli člani SSD-ja občni zbor.

dsc01051.JPG                 dsc01045.JPG       

Sama se bila prvič na Ptuju. Moram reči, da mi je mesto (videla sem le stari del) zelo všeč. Nič čudnega, da je med leti 1992 in 2005 desekrat dobilo nagrado za najlepše urejeno mesto.

 pogled-z-gradu2.JPG                pogled-z-gradu1.JPG 

S kolegom in sošolcem Domnom sva spala v odličnem (enem najboljšem v katerih sem bila v vsej Evropi) Youth Hostel-u Eva (http://www.bikeek.si/). Ena noč z zajtrkom v Hotelu Primus (http://www.terme-ptuj.si/obvestila.php?id=283) je za študenski žep pač predraga. Verjetno pa ne le za študentski, temveč marsikateri sociološki žep.

Slike iz srečanje pa si lahko ogledate na tukaj:

http://picasaweb.google.com/fdv.kas/SSD07OkroglaMiza 

in

http://picasaweb.google.com/fdv.kas/SSD07PrviDan

Mrzle klopce

Thursday, October 25th, 2007

Zahvaljujoč nenormalno toplim jesenim in milim zimam se že kake dve leti nisem redno vozila z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa. Če se le da, se temu izognem, ker je na avtobusu veliko nadlog:

-babice, jezne na ves svet, ker jim ni uspelo pridt na mestno tržnico še preden se je odprla,

-mladeniči, ki posedujejo najnovejše dosežke mobilne tehnologije in ne morejo brez tega, da ne bi vsi potniki slišali kateri turbo hit imajo za melodijo zvonjenja,

-gospodje, ki mislijo, da so še vedno v svojih najboljših letih in se nesramno spogledujejo z vsem, kar pride na avtobus… Seznam gre naprej, ne bom naštevala. Tudi če smo vsi civilizirani in prijazni, veliko ljudi v majhnem, smrdečem, zaprtem prostoru kot je avtobus, pomeni kaos in vsaj malo neprijeten občutek.

Ampak človek se na vožnjo privadi. Me pa že nekaj dni neskončno muči ena stvar. Klopce na postajališčih mestnega avtobusa. Če jih kdo ne pozna: so kovinske in na njej komajda kulturno sedita dva človeka naenkrat. Kar se mene tiče, so nepraktične z vseh vidikov. Predvsem pa je problematičen material, iz katerega so sestavljene. Kot že omenjeno, so kovinske in zelo redko se je sploh zdravo in prijetno usedeti na njih. Poleti so ponavadi pregrete in veliko prevroče, da bi človek sedel na njih; že sredi jeseni so tako mrzle, da bi si človek s sedenjem na njih preprosto zamrznil rit. Totalno nepraktične in nekoristne so. Kot nekdo, ki že nekaj let študira sociologijo, si ne morem pomagat, da ne bi ob taki ugotovitvi pomislila, da gre pri teh klopcah za kak družbeni eksperiment. V stilu: “dejmo probat, kolk časa traja, da se ljudem te klopce zazdijo nesmiselne in se uprejo avtoriteti”. A vem, da pretiravam in da so te klopce verjetno samo plod preveč domiselnega prostorskega načrtovalca, ki že zelo dolgo ni po osmih urah službe ves utrujen čakal na avtobus.

OGLED ALAMUTA V DRAMI

Sunday, October 7th, 2007

Dolgo, dolgo časa nazaj, natančneje 30.3.2007, smo se nekateri študentje sociologije na FDV-ju skupaj z puncami, fanti in prijatelji odpravili na ogled predstave Alamut v ljubljansko narodno gledališče, po domače, v Dramo.

Fotografija za spomin :)

dsc00646.JPG

Srečanje slovenskega sociološkega društva

Saturday, October 6th, 2007

19. in 20. oktobra 2007 bo na Ptuju v Termah Ptuj potekalo 22. sociološko srečanje z naslovom “Druzba med tekmovalnostjo in solidarnostjo”. Srecanje bo v hotelu Grand Hotel Primus. Za študente/ke je udeležba na srečanju brezplačna, če pa se želite udeležiti družabnega dela z večerjo je potrebno prispevati 15 evrov.  Znesek se lahko plača na licu mesta ali plačate preko poloznice (primer placilnega naloga).

Ne pozabite se registrirati tukaj!

Več informacij najdete na: http://www.sociolosko-drustvo.si/

Upam, da vsaj kakšnega študenta srečam tam! Obljubljam poročilo na temle blogu o vtisih in fotke. ;)