Na tujem

Stran je namenjena vtisom bodočih diplomantov analitske sociologije, ki del študija opravljajo na univerzah v tujini.

ANA (študentka 4. letnika): na izmenjavi v Brnu (Češka); prvi semester (študijsko leto: 2007/08)

1. DEL

V Brnu je 3+2 sistem študija. V treh letih je potrebno narediti nekaj obveznih predmetov (jih ni toliko kot pri nas; samo nekaj jih je). Na vsakemu študentu je kako si oblikuje svoj študij ter katere predmete si bo izbral. Ali bodo vsi predmeti iz tvoje smeri, se boš učil kašnega jezika, boš kombiniral  še s kakšnim drugim področjem študija, itd. Poleg tega, imajo tukaj vsi (razen študenti prava in medicine) po dva predmeta – en glavni, drug stranski. Diplomo pišejo iz prve izbire, iz druge izbire pa ne ravno cele diplome, ampak neko končno nalogo. Tako, da imajo skoraj dva naziva, ne pa popolnoma. Obvezno imajo tudi (ne vem če ravno vsi, ampak kar dosti študentov) en predmet na leto v angleščini.  

Informacijski sistema oziroma naš spletni referat:

 1. Vse predmete si sam notri registriraš – profesor ti jih potrdi. Če nimaš pogojev za predmet (nimaš predhodnega znanja, nisi iz prave fakultete (kot jaz npr. kot tuja študentka spadam pod FDV) itd.) lahko zaprosiš za odobritev, da te profesor vseeno sprejme in da lahko opravljaš predmet – odločitev profesorja. Tudi vidiš koliko se jih je prijavilo na predmet; na katerem mestu si od prijavljenih.
 2. Ves študijski material imaš na enem mestu. Edino pedagoška fakulteta (pa se kakšna mogoče) uporablja poleg splošno uveljavljenega še en svoj sistem –> moodlinka, ki deluje podobno, kot naš. Profesorji skenirajo knjige! In ti si jih samo se sprintaš. Ker je knjig premalo in vedo, da jih študenti ne bodo dobili. Dejansko so skoraj vse knjige so skenirane!
 3. Imaš dostop do pogovora z drugimi študenti pri predmetih, ki jih ti poslušaš – pač forum! Si avtomatsko prijavljen, ni se treba logirat za vsak forum posebej.  Poleg pogovora znotraj predmetov, so oblikovani tudi forumi po fakultetah – in imaš dostop do vseh fakultet – na enem mestu!
 4. Imaš tudi oglase različnuh vrst - delo, stanovanje in kar ti pade na pamet.
 5. Urnik se ti izriše posebej zate. In to velik bolj preprosto kot na strani od FDV-ja, kjer moraš datum uravnavat, pa smer itd.
 6. Seveda ti lahko profesor piše kadar hoče, ker ima vsak študent (in profesor) ustvarjen svoj mail – vpisna številka in naprej mail od univerze. Tako da tudi, ko profesorji pošiljajo mail-e (kar ni redko!!!), jih dobijo vsi študenti, ki so vpisani k temu predmetu. Večina ima tudi sliko gor, tko da je profesorju verjetno lažje, če piše kakšnemu študenti osebno. Videz študenta si večina lažje zapomni, kot smo ime študenta.
 7. Imaš celo igrice (games) kategorijo.
 8. Lahko napišeš tudi svoj CV – še prej imaš pa navodila kako ga napisati.
 9. Sedaj so naredil tudi bookmarkse, tko da imaš svojih pet najbolj uporabljanih kategorij takoj na dosegu. … V glavnem, imaš vse informacije, ki jih potrebuješ. Glede štipendij, glede vsega.

Da o magnetni kartici (študentski) ne govorim!;) Naložiš si denar (posebaj po področjih, npr. fotokopiranje, hrana, itd.) in potem kopiraš v knjižnici, greš jesti v menzo itd., daš kartico in je. 
No, v menzi lahko plačaš tudi brez kartice. Kako uporabljaš kartico je pač odvisno od tebe.
Uporablja se jo tudi za odpiranje vrat na fakulteto (če je to potrebno), odpiranje vrat v posamezno učilnico (npr. računalniška učilnica; ali pa laboratoriji, itd.).

Tukaj zelo radi gledajo filme… ali pa sem si le jaz izbrala takšne predmete, kjer veliko gledamo filme. Na teden lahko vidim tudi do štiri filme. Tako, da sem sedaj že počasi nehala hodit na predmet kino, ker ni obvezno (je pa zanimivo). Za nas erasmovce so organizirali kino vsak ponedeljek. Gledamo češke filme. Počasi že ne veš več kateri film si sploh gledal :) . Ob četrtih mam Czech film (skozi zgodovino), sledi predavanje o Avstraliji, kjer tudi pogledamo kakšen film s čisto drugo tematiko (npr. Aborigini). Če povzamem, nagledala se bom filmov.

Žurke lahko najdeš povsod. Ob sredah so študentski žuri, tako da ni kaj dosti drugače k v Sloveniji. Ob petkih se hodi ven (tako k srednješolci). Čez vikende pa eni hodijo v muzeje, eni se učijo (češčino, delajo naloge, pišejo eseje), eni potujejo naokoli po Češki ali po tujini. Baje bo šla ena skupina v Španijo, ker je zelo poceni, Poljska in Slovaška sta stalno na sporedu, mogoče še Dunaj in Budimpešta. Tudi Slovenija.  Kasneje pa še kakšna Finska ali ostali sever in baltske države. Predvsem pa se pije PIVO. Je res ceneje kot voda :) .

2. DEL

Sem se odločila, da bom napisala še nekaj o mojem študiju v Brnu. Kot lahko veste, študiram sociologijo. Naj najprej omenim, da imamo tudi doma (vsaj zame) kar nekaj izbire (beri: izbirni predmeti), vsaj sociologi AT (z izjemo letošnjega preobrata, ker smo pač zadnja generacija – tega ni pričakoval nihče). In mi je za kakšen predmet malo žal, da ga nisem mogla poslušati (predvsem Neprofitne orgnaizacije). Ker razmišljam o diplomski nalogi na to temo, bom šla verjetno ta predmet poslušat drugo leto k bolonjcem (s strinjanjem profesorice seveda=)). No, pustimo zdaj to.

Sprva bom povzela nekaj dejstev o predmetih – po mojih izkušnjah. Nato pa si lahko prebereš še bolj podrobno o vsakem predemtu posebej. V glavnem, veliko je nekontinuiranega načina dela. Predavanja v blokih po več ur – razlog predvsem v tem, da so profesorji uvoženi tudi iz drugod, da se ne ukvarjajo samo s poučevanjem, ampak delajo še marsikaj drugega (ne samo na univerzi). Veliko imajo tujih profesorjev, zato je izmenjava v Brnu pravzaprav zelo fina izbira, ker nam Slovencem angleščina pač ne dela problemov. Je pa veliko angleških predmetov. Torej ni se ti potrebno meniti za neke individualne programe, ker imaš kar nekaj možnosti (pravo ali pa mednarodniki še toliko več možnosti). Gre tudi zato, da imajo čehi (nekateri programi) obvezno en predmet na leto v angleščini. Tako da izbira je. Te predmete obiskujejo tako Čehi kot tuji študenti, tako da je zanimiv tudi pester nabor različnih kultur, posledično tudi različnih idej. Predmeti se po zahtevnosti primerjajo z našimi predmeti. Edino tukaj so veliko bolj osredotočeni na pisanje esejev, poročil; pri nas pa na seminarskih nalogah in tudi na raziskovanju (kar meni bolj odgovarja). Ampak saj bi težko nekaj raziksovali (intervjuvi, ankete itd), ker ne znamo češčine (vsa ne tako dobro). Ne vem pa v kolikšni meri Čehi raziskujejo pri drugih predmetih. Povzetek: različne metode izvajanja predmetov, izkušnja mednarodne udeležbe na predemtih, izboljšanje angleščine plus znanje različnih področij. Intenzivnost dela primerljiva z domačim načinom dela. No, edino veliko več preberem (in to angleške literature seveda=)). S tega vidika si je pa treba vzet kar nekaj več časa mogoče. Tu pa nimam nobene raziskave, ki ponavadi vzame več časa.

Naj opišem nekaj predmetov, ki jih imam tukaj (predemtov imam kar veliko, ampak ponavadi tudi doma v zimskem semestru naredim veliko več kot v poletnem; očitno sem v tem obdobju bolj delovna=)):        

 1. Visual sociology: art, image and media. Ta predmet je s stališča izvedbe kar na mestu. Profesorica je američanka, in je uvozila nekaj njihovih metod. Saj ne, da se zelo razlikujejo od naših, ampak je način dela vseeno drugačen. Veliko da na nove ideje, na argumentiranje, na provokativne poglede. Napisati moramo dva daljša eseja (7 do 8 strani). Izberemo si fotografijo, oglas, umetnino itd. in jo obravnavamo z različnih vidikov, glede na prebrano literaturo. Esej je pravzaprav zelo konkreten in od tebe zahteva kar nekaj sociološkega, širokega razmišljanja. Dejansko so ideje različnih avtorjev nekaj postranskega. Nanje se predvsem opreš, ko želiš podpreti svoj pogled ali pa mu nasprotovati. Aja, literature je veliko. In je kar zahtevna. V enem semestru bomo v celoti prebrali dve knjigi (300 strani), dve pa še ene polovico. Teme so pa zel različne! In ne me vprašat, če sem vse prebrala. Ker je odgovor na dlani: moraš prebrati, ker drugače vseeno ne moreš napisati (odličnega) eseja. Poleg dveh omenjenih esejev, so še sprotne obveznosti (krajši eseji, obnovitev prebranega itd). Z akademskega vidika je to odličen predmet.

 2. Forensic and police psychology: pri tem predmetu je naloga vsakega študenta, da obišče zapor. V zaporih namreč izvajamo raziskavo: nekaj zapornikov (prostovoljno se javijo) intervjuvamo, razdelimo jim veliko vprašalnikov (med drugim tudi mental map). Poleg raziskave je pomembna izkušnja: z zaporniki, z varnostniki, ustanovo oz. stavbo kot tako, pravila itd. No, jaz še nisem bila, ampak me to čaka čez en teden. Do zapora bom pa rabila približno 6 ur vožnje=) Ker je na čisto drugem koncu Češke. Za sodelovanje (stroške) v raziskavi tudi dobimo 1000 kron (tj. 38 eur). Tako da se nimam kaj pritoževati, ker bom morala en dan prespat. Si bom pa še severni oz. zahodni konec Češke malo ogledala. No, ta predmet se izvaja v blokih po 5-6 ur. Ker je profesorica iz Prage. Predavanja pa vsebujejo veliko teoretičnih ne samo osnov. Nekatere so bolj, druge manj zanimive. Ampak profesorica s svojimi izkušnjami malo popestri. Tudi ta predmet je zanimiv.

 3. Akademsko branje: izvaja se v dveh blokih po 5 ur (ima manj kreditov). Vseeno smo pisali AWL (Academic Word List) test (http://web.uvic.ca/~gluton/awl/), kjer so besede razdeljene po sklopih: 10 sklopov po 60 družin besed. Večino bi jih sicer mogli znati, ampak odkriješ še druge pomene besed … No, jaz sem se kar kakšno novo naučila ali pa vsa obnovila. Ampak moja nagleščina naj le napreduje čim bolj. Poleg tega smo se osredotočili na branje (kakovost branja), na iskanje literature, na pisanje obnove (to še moram narediti; obnovo dveh člankov), o virih itd.

 4. Avstralija v preteklosti in danes: sem mislila, da bo predmet malo bolj s sociološkega stališča predstavljen, ampak sem se malo zmotila. No, to niti ni toliko pomembno, ker si bom pač za esej izbrala sociološko tematiko. In bo tudi ta cilj dosežen. Veliko o preteklosti, zgodovini Avstralije, o Aboriginih, in seveda o identiteti, manjšinah, odnos večine do manjšine itd. No, sej te tematike so pa vseeno sociološke. Pa multikulturalizem. Ogledali smo si ene tri filme. Sem mislila, da jih bomo več, ker je bilo v syllabusu tako napisano. Aja, ne gledamo samo filmov, da ne bo pomote=) veliko preberemo=)

 5. Facilitation of Environmental Communication Processes: Tu imajo posebej oddelek za Environment studies (z družboslovnega vidike predvsem). No, in tega predmeta še nisem imela. Ga imam v četrtek in petek, po ves dan (blok po 8 ur), in še v januarju še en blok po dva dni po 8 ur. Profesor je tok aktiven v Greenpeacu EU, da ima lahko samo bloke, in ne kontinuiranega “pouka”. No, do takrat moram prebrati tri poglavja. Ampak knjiga zgleda zabavna=) Seveda imam gradivo na infomracijskem sistemu. Je skenirano, tako kot vse ostalo gradivo (za sociologijo npr.). Predmet bo pomojem zelo zanimiv.

 6. Še trije predmeti: Češki film, Češčina in English and American film production. So bolj malo povezani s sociologijo samo, ampak vsaj pri češkemu filmu je veliko socioloških tem obravnavanih, čeprav se jih ne omenja kot take. Veliko se lahko preko jih naučiš o kulturi, o jeziku, o temah, ki jih obravnavajo itd. Češka je drugače zelo znana po filmski produkciji in je tudi relativno uspešna. Kar nekaj oskarjev imajo, pa risank seveda, pa drugih kvalitetnih filmov. Češčino smo ravno včeraj pisali izpit. Je bil izčrpen=)